Możliwość automatyzacji pracy w przemyśle mięsnym umożliwia zakup nowoczesnego wyposażenia ubojni trzody. Profesjonalne linie ubojowe pozwalają na przyspieszenie działań na każdym etapie wykonywanych prac w zakresie produkcji mięsa, zwiększając tym samym możliwości przedsiębiorstwa działającego w branży spożywczej. To także maszyny, które spełniają aktualne normy polskie oraz międzynarodowe w zakresie wymagań sanitarnych dla tej dziedziny przemysłu.
Elementy wyposażenia ubojni trzody
Kompleksowy sprzęt pozwala na pełne przygotowanie mięsa do transportu. W podstawowym zakresie składają się na nią boksy do ogłuszania, tory do wykrwawiania czy szczeciniarki. Do często wykorzystywanych elementów linii produkcyjnych należą też chociażby korytarze przepędowe czy skórowaczki. Dzięki temu można w sprawny sposób ogłuszyć zwierzę, bez niepotrzebnego stresowania, które będzie wpływało negatywnie również na jakość mięsa, a następnie przygotować je do dalszego przetworzenia.
Najważniejsze korzyści z zastosowania linii ubojowych
Jak już zostało to zaznaczone, nowoczesne wyposażenie ubojni trzody pozwala przyspieszyć wykonywanie pracy, zmniejszyć straty czasowe na każdym etapie obróbki mięsa. W ten sposób można przede wszystkim zastąpić pracę człowieka, w pełni zautomatyzować działanie, które przełoży się na większą wydajność. W konsekwencji wdrożenie nowoczesnych maszyn to szansa na większe zyski dla przedsiębiorstwa z branży spożywczej.
Elementy charakteryzujące wyposażenie ubojni trzody
Ze względu na zakres zastosowania tych elementów wykorzystywanych w produkcji mięsa, muszą one odznaczać się wysokimi standardami w zakresie wypełniania higieny, aby mogły spełniać wymagania branży spożywczej. W tym celu konieczne jest zastosowanie chociażby stali kwasoodpornej, która zapewni wytrzymałość na działanie czynników organicznych podczas procesu przetwórstwa mięsa. Ważnym elementem jest także fakt, że można nimi wygodnie sterować, co jest zasługą zastosowania nowoczesnych sterowników do zarządzania ich pracą.