Prace ubojowe to szereg następujących po sobie czynności, które muszą zostać wykonane zarówno we właściwej kolejności, jak i w określony sposób. Celem jest bowiem stosowanie zasad humanitarnych, zachowanie higieny, a także zapewnienie dobrej organizacji całego procesu. Aby tak było, konieczne jest wykorzystanie nowoczesnych linii ubojowych, które gwarantują wygodę, efektywność i szybkość działania. Czym powinny się one wyróżniać? I z czego składają się takie linie? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.
Linie ubojowe – jak powinny działać?
Linie ubojowe pełnią ważną funkcję. Właśnie dlatego powinny działać rytmicznie, wyróżniać się dopasowaniem do rodzaju prowadzonej działalności, a także wykazywać niezawodność. Dzięki ich wykorzystaniu praca zakładu jest dynamiczna, wyniki produkcji – wysokie, a sprzedaż stale rośnie, przyczyniając się do rozwoju firmy. Kolejną zaletą jest możliwość zachowania najwyższych standardów higieny, która ma kluczowe znaczenie w przypadku mięsa.
Dodatkowo zastosowanie nowoczesnych linii ubojowych:
- sprawia, że praca jest lepiej zorganizowana i przebiega dużo sprawniej,
- powoduje, że czas pomiędzy poszczególnymi czynnościami jest krótszy, co oznacza mniejsze problemy z zachowaniem świeżości mięsa,
- daje możliwość dobrania rozwiązania dopasowanego do potrzeb danego przedsiębiorstwa.
Z jakich elementów składa się linia ubojowa?
Z jakich elementów składa się linia ubojowa? Na początek warto podkreślić, że każde rozwiązanie może być skonstruowane nieco inaczej: inne linie ubojowe wykorzystywane są w przypadku drobiu, a inne w przypadku trzody chlewnej. Istnieją jednak podstawowe elementy, które pojawiają się niemal zawsze. Są to m.in. korytarze przepędowe, boks do ogłuszania, stół do wykrwawiania, myjka natryskowa, szczeciniarka, myjki jelit, żołądków, tor do obróbki, a także piece do oparzania.
Co ważne, bezproblemową pracę wyżej wymienionych części gwarantuje użycie wysokiej jakości elementów, takich jak:
- przenośniki poziome, wykonane z wysokiej jakości materiałów, takich jak stal nierdzewna, które są wykorzystywane do przemieszczania tusz pomiędzy poszczególnymi fazami procesu uboju i wychładzania,
- przenośniki tacowo-hakowe, które służą do transportu rozdzielonych kawałków mięsa i mogą być zintegrowane z dodatkowymi systemami (np. system mycia i dezynfekcji),
- przenośniki różnicowe, stosowane do przemieszczania tusz pomiędzy różnymi etapami obróbki,
- kolejki transportowe, w tym kolejki z torem rurowym lub płaskownikowym, wykonanie ze stali ocynkowanej, ze stali nierdzewnej, ze stali ocynkowanej ogniowo, ze stali ocynkowanej galwanicznie.